29. huhtikuuta 2014

Puhumattomuus

Puhumattomuus
Olen niitä ihmisiä, jotka ajattelevat ja pohtivat asioita syvällisesti sekä kaipaavat juttuseuraa. Pidän erittäin paljon siitä, että keskustellaan aivan kaikesta laidasta laitaan ja oli asia sitten toisen mielestä miten vähäpätöinen tahansa, keskusteleminen ja omien mielipiteiden ilmaisu on toimivan parisuhteen ehto. Opiskeluaikana osallistuin vapaavalintaiseen opintokokonaisuuteen, joka käsitteli parisuhdettaa ja yksi sen osista ja puhumattomuus. Kaivoin materiaalin esiin ja tässä on hyviä mietteitä ja ratkaisuja puhumattomuuden aiheuttamiin ongelmiin. Uskon, että joku osaa samaistua seuraavaan. 

Yksi parisuhteen tärkeimmistä asioista on hyvä ja toimiva keskusteluyhteys, koska sen toimimattomuus aiheuttaa väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja. 

Täytyy olla mahdollista, että toisen voi herättää vaikka keskellä, jos kaipaa keskustelua. Jos näin ei ole, se lisää yksinäisyyttä. Tästä huolimatta myös hiljaisuus on parisuhteessa sallittua, mutta jokainen suhtautuu hiljaisuuteen eri tavalla. Toiselle hiljaisuus on ihan normaalia ja toinen saattaa kokea sen uhkana. Siksi täytyy tehdä molempia tyydyttävä kompromissi keskustelun ja hiljaisuuden rajasta. 
Suurella osalla on sellainen päähänpinttymä, että nainen on se, joka kaipaa keskustelua enemmän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Keskustelutaidot opitaan vanhemmilta ja lapsuudesta, hiljaisessa perheessä kasvanut puhuu parisuhteessakin vähemmän kuin pitkiin ja syvällisiin keskusteluihin jo aiemmin tottunut. Jos keskustelutaidot ovat hyvin erilaiset, voi toisen kommunikointitapa alkaa ajan kuluessa ärsyttämään. Jos toinen on hiljainen ja toinen äänekäs, voivat toistensa kommunikointitavat tuntua vääriltä ja aiheuttaa kitkaa. 
 Mikäli arki on kiireista ja arjessa kohtaamiset ovat vähäisiä, on tärkeää säilyttää keskusteluyhteys ja jakaa molempien arki puhumalla siitä; miten päivä meni ja mitä tänään kuuluu. Puhumattomuus voi johtua siitä, että toinen haluaa säästää toista stressiltään niin, ettei puhu asiasta ollenkaan. Toinen kuitenkin näkee, että jotain on vialla ja miettii, miksi toinen vaikenee. Puhumattomuutta parempi ratkaisu on sanoa ”minulla on stressiä, mutta en halua puhua siitä nyt”. Tällöin toinen ei joudu miettimään, johtuuko puhumattomuus mahdollisesti hänestä. Toiset eivät taas osaa kertoa tunteitaan ja ovat siksi hiljaa. Toinen voi kaivata sitä, että kumppani kertoo rakastavansa tai kehuu kauniiksi päivittäin. Toinen taas voi katsoa, että kun asiat on kerran sanottu, mitäpä niitä toistamaan. Tällainen puhumattomuus painaa toista ja tilanne vaikeutuu ajan mittaan. 
Puhumattomuutta on helppo käyttää myös aseena. Mykkäkoulu on kuitenkin erittäin tuhoavaa, eikä sitä koskaan saisi käyttää riidellessä. Kannattaa miettiä, mistä halu vaieta kumpuaa. On tärkeää muistaa riidankin keskellä, että mykkäkoulua parempi vaihtoehto on ottaa pieni aikalisä ja rauhoittua hetki. Parisuhteessa on oleellista, että kumpikin voi tuoda omat toiveensa ja tyytymättömyytensä rakentavalla tavalla esille. Jos mikään ei auta, mitä tehdä? 
 Jos tilanne on se, että keskusteluyhteys on katkennut, kannattaa asiaa katsoa aluksi omista lähtökohdista käsin. Ensin täytyy olla läheinen itselleen, vasta sitten voi ruveta rakentamaan läheisyyttä ja keskusteluyhteyttä kumppaniin. On myös selvitettävä, mitä keskusteluyhteyden katkeamisen taustalla on. Onko toinen loukannut riitatilanteessa käyttämällä hänelle uskottua tietoa aseena? Onko luottamus toiseen katkennut jostain syystä? 

 On hyvä opetella kertomaan tunteistaan. Se säästää väärinymmärryksiltä ja parantaa keskinäistä yhteyttä. On siis kannattavampaa sanoa toiselle esimerkiksi ”olen niin väsynyt, etten jaksa jutella nyt” tai ”olen tänään vähän kiukkuinen” sen sijaan, että on hiljaa. On tärkeää, että molemmat tulevat kuulluksi. Kumppania pitääkin osata kuunnella, ei vain kuulla. Meidän jokaisen on mietittävä olemmeko hiljaisia vai puheliaita, ja sopivat hiljainen ja puhelias toisilleen. Tavallisesti erilaisuus tasapainottaa parisuhdetta, mutta jos toinen osapuoli ei ole valmis tekemään kompromisseja, muuttamaan käyttäytymistään tai tilanne ei lähde millään keinolla parantumaan, kannattaa todella istua alas ja keskustella, onko tauko tai ero mahdollisia ratkaisuja ongelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti