17. elokuuta 2015

Materiaa

Materiaa
Aamulla tuntui ihan syksyltä lähtiessäni aamulenkille vähän ennen kuutta, ylläni oli samanlaiset vaatteet kuin monena aamuna kesän aikana, shortsit ja pitkähihainen juoksupaita. Oli jotenkin hirvittävän kylmä, hanskat olisi tarvinnut olla käsissä ja tuntui että shortseista olisi tarvinnut saada puntit vedettyä nilkkoihin asti. On vain yritettävä totuttautua ajatukseen, että syksy tulee halusin sitä tai en.
Mistä pääsenkin sujuvasti (sujuvaa tämä ei kyllä ole nähnytkään) jo pitkään kysymyksiä herättäneeseen asiaan, pukeutumismateriaan (=vaatteet, kengät, laukut, asusteet ja korut). Lieko tuo edes suomenkielen sana!

Viime torstaina siivosin kotona vaatekaapit, taas kerran. Pinotin L.n t-paidat ja pitkähihaiset omiin pinoihinsa ja t-paidat vielä erikseen yksiväristen ja printtien pinoihin. Omat t-paidat mahtuivat yhteen pieneen vetokoriin, mutta neuleet ja colleget olisivat sen sijaan tarvinneet paljon lisää rekkitilaa. Siivottuani kaapit sain taas jostakin kaivettua kysymyksiä... Kysynpähän vaan itseltäni, L:lta ja teiltä: Mihin mies tarvitsee 42 t-paitaa? tai nainen 33 laukkua? Entä miksi minulta löytyy 35. samanmalliset mutta eriväriset stringit? Joku ehkä saattaa nyt miettiä omaa vaatekaappiaan ja sen sisältöä, mutta syystäkin. Eikö vähemmälläkin pärjäisi?!

Ihmettelen monien ihmisten eritoten useiden naisten kohdalla sitä, miksi ostaa viikottain uutta pukeutumismateriaa? Miksi ostaa edullista ja huonolaatuista pukeutumismateriaa viikottain kun voisi säästää tai ostaa harvemmin hieman kalliimpaa ja parempilaatuista? Miksi ostaa massatuotantotuotteita kuin kaupat on pullollaan paljon parempaakin? Miksi haluatte näyttää samalta kuin kadulla vastaan tulevat? Miksi ostaa ylipäätänsä niin paljon pukeutumismateriaa kun viikossa ja kuukaudessa riitä päivät että kaikkia ehtisi käyttämään? Miksi, miksi ja miksi?

Monta hyvää kysymystä jotka esitin myös itselleni, joita nyt yritän teille avata. Tämän vuoden osalta en tiedä summaa siitä, paljonko rahaa on kulunut keskimäärin kuukaudessa pukeutumismateriaan. Vuonna 2013 kului keskimäärin 247,50€/ kk (18% kk menoista) ja vuonna 2014 262,40€/ kk (21% kk menoista). Tänä vuonna kuluttaminen on ollut huomattavasti pienempää, koska rahaa on jäänyt enemmän säästöön ja pukeutumismaterian määrä ei ole kasvanut samalla tapaa kuin kahtena edellisenä vuonna. Heitän arvion että tällä hetkellä pukeutumismateriaan kuluu kuukaudessa noin 150€.

Miten teen ostoksia? Suosin laatua ja sellaisia pukeutumismateriaa joita ei ole kaikilla. En esimerkiksi käytä H&M, Veromodan, Onlyn enkä Vilan pukeutumismateriaa. Kolmen viimeisimmän merkin vaatteita en osta niiden huonolaatuisuuden ja massakäytön takia. H&M:n vaatteista löytyy sukkia tai jotakin yksitäisiä perustoppeja ja urheiluliivejä, mutta ei enempää. Käytän Marimekon, Niken, Haglöfsin, Pull and Bearin, Tommy Hilfigerin, Maison Scothin, Vansin, Bianco Footwearin, Peak Performancen, Conversen, Björn Borgin ja Vagabondin pukeutumismateriaa. Nike on toki kärsinyt hieman inflaatiota, mutta en vaihda merkin laadukkuuden takia. Nike kestää mitä vain! Ostan pukeutumismateriaa hieman harvemmin, mutta ne ovat laadukkaampia ja myös usein hieman kalliimpia (Pull and Bearia lukuun ottamatta) eikä niitä ole jokaisella vastaan tulijalla. Pyrin lisäksi ostamaan puuvillatuotteita ja aitoa nahkaa. Jos löydän kaupasta ihanan näköisen Acryl-neuletakin, vaate jää ostamatta. Tai jos löydän täydellisen tekonahkalaukun, laukku jää ostamatta. En myöskään osta mitään kopiomerkkejä. Tuotteen aitous on minulle ehdotonta. Kuukausittaista euro määrää nostaa siis tuotteiden korkeampi hinta, laatu korvaa määrän. Se on se tuotteen halpuus joka saa tekemään heräteostoksia!

Koen tekeväni järkeviä ostoksia mihin vaikuttaa moni edellä mainitsemistani seikoista. Tiedostan myös hieman keskitasoa kalliimman makuni. Mutta hyvinä esimerkkeinä ovat Niken 7 vuotta sitten ostamani juoksuhousut, joita on pesty satoja kertoja. Tai Peakiltä ostamani fleecetakki, joka on edelleen käyttökelpoinen. Tai Haglöfsin GoreTextakki, joka on todella vedenpitävä eikä hiosta. Tai kaikki ne Marimekolta ostamani takit ja mekot, jotka ovat ajattomia, pesun kestäviä ja joita ei ole jokaisella vastaan tulijalla.

Keskiviikkona ostin Vagabondin kengät, joiden ostoa olen jo pidemmän aikaa miettinyt. Vagabondin kengät ovat laadukkaita ja hintalaatusuhde on kohdallaan. Toki ostamani kengät ovat tällä hetkellä myös monella muullakin naisella. Ostopäätökseen vaikutti kuitenkin enemmän laatu, käyttömahdollisuudet sekä kenkien ajattomuus. Todella harkitsin kenkien ostoa ennen kuin nyt sattumalta kävelimme siskoni kanssa Forumin Vagabondin kivijalkaliikkeen ohi, sovitin kenkiä ja sitten vain ostin ne.
Oletko sinä koskaan miettinyt missä materia on valmistettu? Onko hintalaatusuhde kohdallaan? Onko kyseessä massatuote? Miten tuote kestää pesua? Tarvitsenko tätä materiaa todella? Voisinko tällä kertaa säästää ja ostaa myöhemmin paremman ja laadukkaamman materiatuotteen? Mikä todella vaikuttaa sinun ostopäätökseesi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti