6. lokakuuta 2015

Lenkkareiden kuluminen

Lenkkareiden kuluminen
Lenkkareiden (juoksukenkien) kuntoa on tärkeä tarkastella säännöllisesti, jotta varmistut niiden halutusta toimivuudesta ja turvallisuudesta. Liikaa kuluneet lenkkarit kasvattavat vammariskiä juoksijan alaraajojen kunnosta riippumatta. Toisaalta lenkkareiden tiheästä vaihtovälistä on tullut ehkä vähän turhakin tapa. 

Kulumisen merkit 
Nosta lenkkarit pöydälle ja varmista hyvä valaistus. Lenkkarin ollessa tasaisella pinnalla (pöydällä), pystyt näkemään onko kenkä mahdollisesti kallistunut johonkin tiettyyn suuntaan. Sisään- tai ulospäin kallistunut lenkkari viittaa välipohjan kulumiseen. Pronaatiotyyppisen jalkaterän lenkkarit kuluvat kantapään ja päkiän sisäreunalla, sekä myös isovarpaan alueella (ylipronaatio). Kun taas supinaatiotyyppisen jalkaterän lenkkarit kuluvat ulkoreunalta. 

Käyttöikä 
Tutkimustulokset kertovat että uudet lenkkarit tulisi hankkia noin 500–800 kilometrin juoksun jälkeen. Itse olen kuitenkin eri mieltä. Olen tehnyt paljon (muutamia satoja) jalkaterien arviointeja kenkäkaupassa ja samalla arvioinut lenkkareiden uusimisen tarvetta. Erityisesti kevytrakenteiset lenkkarit ovat olleet tarkastelussani. Kevytrakenteiset lenkkarit kestävät normaalijalkateräisellä (ei pronaatiota tai supinaatiota) 50-55kg n. 1000km ja 75-80kg 700km. Juoksu asfaltilla tai hiekalla ei oikeastaan juurikaan vaikuta kilometrimäärään. On muistettava että jalassa hyvältä tuntuvat ja ulkoisesti hyväkuntoisia lenkkareita ei kannata lähteä vaihtamaan pelkästään sen takia että kilometrit ovat tulleet täyteen. Lenkkareiden uusiminen tapahtuu yksilöllisesti ja täysin jalan tuntemusten ja mahdollisten kipujen pohjalta. 

Miten seurata kulutusta? 
Lenkkareiden kulutusta kannattaa seurata erimerkiksi kerran kuukaudessa. Käyttökilometrejä on helppo seurata samalla kun kirjaat ylös juoksupäiväkirjaan juostut kilometrit. Itse seuraan lenkkareiden kulumista joka kuukauden ensimmäisenä päivänä. Ottaessani uudet lenkkarit käyttöön, merkitsen juoksupäiväkirjaan niiden käyttöönottopäivämärän. Itselläni on käytössä kotona kolmet eri lenkkarit sekä lisäksi yhdet ovat Tampereella ja yhdet Parkanossa. Käytän Nike Freen 5.0 sarjan lenkkareita ja niiden elin-ikä on vaihdellut 900-1200 kilometrin välillä. Suurelle kilometrivaihteluvälille en ole löytänyt selitystä, siksi onkin tärkeää tarkastella kenkiä ”yksilöllisesti”. Ostan 4-5 paria uusia lenkkareita vuodessa, tarkoittaen että lenkkarit kestävät käytössäni 12-15 viikkoa. 

Muistuttaisin vielä että älkää hyvät ihmiset ostako lenkkareita käytettyinä kirpputorilta, koska lenkkareiden todellista käyttöikää on mahdotonta tietää. Meillä jokaisella on uniikki jalka.

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä, vastaan mielelläni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti