22. lokakuuta 2015

Stargardtin tauti - Edennyt?

Stargardtin tauti - Edennyt?
Siitä on reilu neljä vuotta kun istuin viimeksi silmälääkärin luona tutkittavana. Silloin Seinäjoen keskussairaalassa ja eilen Helsingin Silmäaseman silmäsairaalassa. Hakeuduin silmälääkärin näön heikkenemisen takia ja mielessä pyöri monta kysymystä: ”Onko silmäsairaus edennyt?, onko minulla jo toinenkin silmäsairaus?, paljonko näkö on heikentynyt?, onko tämä vain ikänäköä? vai mitä oikein on meneillään.” Haluan kertoa näinkin henkilökohtaisesta asiasta sen takia, että silmäsairaus ja sen kanssa eläminen on toisinaan aika raastavaa. Saan antaa vertaistukea ja saan itse kirjoittamisesta ja asioiden kertomisesta voimaa. Olen itse sairauden kanssa sujut ja mitä tahansa kysytään tai sanotaan niin en loukkaannu tai pelästy. Ei ole olemassa vääriä tai huonoja kysymyksiä. Näen ongelmat mahdollisuutena ja mahdollisuudet elämänä. IKINÄ ei saa lopullisesti lannistua.  

Ensiksi se karmein asia, mikä eniten toi miettimisen aihetta. Silmäsairauteni ei ole edennyt ja se on äärettömän helpottavaa kuulla. Silmänpohjissa näkyy edelleenkin runsaasti rosoisuutta, mutta sen määrä ei ole lisääntynyt. Mutta mistä sitten johtuu näön heikentyminen? Sitä ei osannut lääkärikään tarkemmin sanoa. Joka tapauksessa huoleen ei ole syytä. Mahdollisesti iän mukana tuleva näön heikentyminen on syynä siihen, että koen näön heikentyneen. Näön tarkkuus on pudonnut 0,1 molemmissa silmissä (2011: vasen 0,25/ oikea 0,16). Silmänpaineet normaalit 12/12 (12/12). Lasimääräykset vasen -1.00 ja +0.25 (+0.25) / oikea -0.25 ja +1.00 (+1.00), tarkoittaen että entisen lähinäön heikentymisen lisäksi minulla on myös kaukonäössä heikentymää. 

Näöntarkkuuden heikentyminen ei välttämättä lopu kohdallani vielä. Sitä ei tiedä miten huonoksi näköni iän myötä menee. Täysin sokeutumista tämän sairauden takia, ei tule. Mutta silmäsairauksia voi olla useita, joten kukaan ei tiedä lopputulemaa. Uusia silmälaseja en nyt kuitenkaan lähde hankkimaan vaikka kaukonäkö on heikentynyt, koska se on niin pieni heikentymä ja lasit eivät kuitenkaan korjaa silmäsairauden aiheuttamaa näköpuutosta. Joutuisin sitä paitsi hankkimaan kaksiteholasit tai vaihtoehtoisesti käyttäisin lukemisessa toisia laseja ja ulkona liikkuessani toisia laseja. Mutta mieli voi tietysti muuttua, mutta nyt keskityn vain näkemään ja elämään täysillä.
Hilmaiida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti