25. lokakuuta 2016

Heipat väsymykselle


Olit sitten lapsi, aikuinen, raskaana, imettävä, mummu, vaari tai joku muu miksikä itsesi lasket, niin nyt kipin kapin D-vitamiini ostoksille. Itse tein ostosreissun viime lauantaina ja olen popsinut niitä siitä asti. On se aika vuodesta kun on otettava D-vitaminit päivittäiseen käyttöön. Uskokaa tai älkää niin en ole aikaisemmin syönyt D-vitamiinia läpi syksyn ja talven, mutta nyt aion. En halua kärsiä sekunttiakaan väsymyksestä ja huonosta vastustuskyvystä.

D-vitamiinia on montaa eri muoto, mutta D3-vitamiinin on niistä tärkein. Sitä syntyy runsaasti ihossa kesällä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Sitä varastoituu kesäisin Suomessakin hyvin mutta se ei todellakaan riitä Suomen kuuden kuukauden (loka-maalis) pimeälle ajanjaksolle. Eikä viikon tai kahden etelän reissu riitä D-vitamiinin saannin turvaamiseksi pimeän ajanjakson läpi. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden suosituksen mukaan D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus aikuisilla on 50-100ug/ vuorokaudessa pimeällä ajanjaksolla.

Yleisimpinä D-vitamiinin liian vähäisen saannin puutosoireina ovat vastustuskyvyn heikkeneminen ja väsymys. Luettuani paljon aiheesta voisi sano lyhyesti, että ”D-vitamiini on ihmisen tärkein vitamiini. Sen liian vähäinen saanti vaikuttaa lähes kaikkeen ja aiheuttaa lähes kaikkea”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti