20. marraskuuta 2016

DIY: Säiliöolkalaukku


Koko:
Laukun sisämitat halk. 10 cm, kork. 13 cm. Laukun ulkomitat halk. 11 cm, korkeus 16 cm.

Lanka:
Aarrekid trikookude 280g g

Puikko:
7

Muuta:
3 metallivannetta halk. 10 cm, nahkahihnaa 155 cm, vanha kapea vyö, 3-4 putkiniittiä, nahkapasko, sakset, vasara

Laukun pohjan virkkaus
Aloitus: Kierrä kaksi kierrosta lankaa kahden sormen ympärille jättäen 10 cm päättelyvaran. Näin lankalenkki on valmis.
krs. 1: Virkkaa lanlalenkkiin 10 ks (kiinteää silmukkaa).
krs. 2: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks, kierroksella yht. 20 ks.
krs. 3: Ota silmukan takareuna ja silmukan takana kulkeva lanka koukulle. Ota mukaan metallivanne. Virkkaa ks-kierros niin että joka viidenteen silmukkaan tulee 2 ks. Metallivanne jää kierroksen sisälle. Näin taitekierros on valmis. Kierroksella yhteensä 24 ks.

Laukun virkkaus
krs. 4-11: Virkkaa ks-kierroksia.
krs. 12: Virkkaa 2 kjs (ketjusilmukkaa) ja hyppää yhden silmukan yli kiinnittäen kjs-kaari toiseen silmukkaan ks:lla. Virkkaa vielä 4 ks. Toista tämä kolmesti. Näin työhön on tehty neljä hihnanläpeä.
krs. 13: Virkkaa toinen metallivanne työhön ks:lla. Virkkaa hihnanläpien kohdalla kjs-kaareen 2 ks.
krs. 14: Viimeistele reuna piilosilmukkakierroksella. Katkaise lanka ja päättele.

Laukun läpän virkkaus ja kiinnitys
Läppä virkataan pohjan virkkausohjeen mukaisesti krs. 3 saakka. Tämän jälkeen viimeistellään reuna piilosilmukkakierroksella. Katkaise lanka ja päättele. Leikkaa vanhan kapean vyön soljettomasta päästä 12,5 cm pätkä ja teen sen molempiin päihin nahkapaskolla reiät n. 10,5 cm etäisyydelle toisistaan. Pujota pätkä sekä laukun että läpän yhdestä hihnanlävestä ja kiinnitä rei'istä putkiniitillä ympyräksi. Nyt läppä pysyy laukussa kiinni.


Laukun soljen teko ja kiinnitys
Leikkaa vanhan kapean vyön soljellisesta päästä 14 cm pätkä. Pujota irti leikattu pätkä sekä laukun että läpän etureunan hihnanlävistä (vastakkaiselta puolelta kuin mihin äsken läpän kiinnikke laitettiin) ja katso sopiva kohta mihin nahkapaskolla tehdään reikä vyön soljen väkästä varten. Tee tämän jälkeen nahkapaskolla reikä ja pujota pätkä takaisin paikoilleen. Näin laukun solki on valmis. En kiinnittänyt laukun solkea itse laukkuun kiinni, koska siitä olisi tullut liian jämäkkä ja epäkäytännöllinen.


Laukun hihnan teko ja kiinnitys
Leikkaa nahkahihnasta haluamasi mittainen pätkä huomioiden molempien hihnnpäiden 10 cm kääntövarat kiinnitystä varten. Tässä työssä valmiin hihnan pituus on 135 cm + 20cm kääntövarat. Tee nahkapaskolla molempiin pätkän päihin kaksi reikää 8 cm etäisyydelle toisistaan. Kiinnitä putkiniiteillä pätkä laukkuun kiinni tehtyjen reikien kohdalta. Näin laukun hihna ja koko laukku on valmis.


Laukun tekemisessä käytetty Molla Millsin Virkkuri -kirjasarjan kirjan Virkkuri 2 & 3 kirjoja. Valmiin laukun hinta n. 17€ näillä materiaaleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti