12. tammikuuta 2017

Haave nimeltä oma koti

Haave nimeltä oma koti

Kerrostalo? Rivitalo? Omakotitalo? Remontoitu? Semi-remontoitu? Dynamiittia vaativa? Taisin joskus viime vuonna mainita ohimennen sivulauseessa että oman kodin osto houkuttaisi. Ehtona on tietysti aika haastava ehto, kodin tulisi nimittäin sijaita Tampereella. Nyt kun olen täällä Helsingissä vakituisessa työsuohteessa, niin edelleenkin haave nimeltä oma koti on suuri kysymysmerkki ja tulevaisuudessa häämöttävä asia. Vakituista työpaikkaa en tule vaihtamaan. Ensin täytyy jossakin kohtaa löytää ja saada uusi työpaikka Tampereelta ja vasta sitten miettiä kodin osto. Mutta oli miten oli niin tästä asiasta on saatava haaveilla, sanoa ääneen mistä tykkää ja mistä ei. Joutuu ja saa puntaroida niin isoja, keskikokoisia kuin suuriakin asioita, hankintoja ja ideoita.


Kerrostalo, rivitalo vai omakotitalo? Olen asunut kerrostalossa viimeiset miltei kahdeksan vuotta ja tykännyt kovasti. Vaikka naapureita ei todellakaan näe päivittäin eikä edes kuukausittain niin silti tuntuu jollakin tapaa turvallisemmalta kun asuu muitakin ihan seinän takana. Niin ja kerrostalossa asuessa ei ole sitä omaa pihaa nypittävänä, en ole mikään puutarha-ihminen, mutta toisaalta voisiko minusta tulla jos sellainen olisi.

Rivitalossa asuin sen sijaan suurimman osan elämästäni, peräti reilun 18 vuotta. Molemmissa rivitaloyhtiöissä joissa asuin oli paljon muitakin koteja ja niitä lapsia, leikkikavereita. Sitten oli se oma pieni piha, jonka nurmikkoa isä aina ajoi. Sen naurettavan vajaan 20 neliön nurmikon ajoin minäkin useasti. Se oli sinänsä ihan hauskaa aina silloin tällöin, mutta kesällä kun sitä saa ajaa 4-5 päivän välien, niin… Toisaalta Laurin vanhempien omakotitalon nurmikkoalueen ajamiseen taitaa mennä yli tunti, niin ehkäpä en enää puhu nurmikonleikkauskokemuksistani yhtään sen enempään. Ehkä se oma pieni piha olisi ihan kiva, kiva juoda aamukahvit omalla pihalla. Toisaalta kyllä aamukahvin juominen parvekkeella on myös erittäin jees. Toisaalta jos ja kun joskus on lapsia niin kyllä se oma pieni piha on ehkä parveketta parempi ja käytännöllisempi.

Omakotitalossa en ole koskaan asunut, Lauri on taas asunut lähes koko elämänsä. Omakotitalon ylläpidossa on kai enemmän hommaa ja joutuu itse tekemään asioita eikä voi vain soittaa huoltoyhtiöön että ilmaatteko patterin tai korjaatteko vettä tiputtelevan vessan hanan. Ne on tehtävä itse ellei halua maksaa kalliisti. Sisälläni piilee kuitenkin pieni-suuri sisustus- ja remontti-ihminen. Olisi kiva rakentaa oma yksikerroksinen omakotitalo tai sitten ostaa yksikerroksinen valmis omakotitalo. Joten vaikea kysymys mikä se oma koti olisi, kerrostalo, rivitalo vai omakotitalo.


Remontoitu, semi-remontoitu vai dynamiittia vaativa? Kyllä oma koti on sitten se, joka remontoidaan oman näköiseksi. En halua missään nimessä muuttaa täysin remntoituun kotiin, ne eivät ole koskaan täysin oman näköisiä. Semiremontoitu se voi olla, jos se on remontoitu oman näköiseksi, koska ei juuri remontoitua raaski alkaa hajottamaan, se olisi ihan hölmön hommaa. Eli ehkä se on tuo kolmas ja viimeinen vaihtoehto, dynamiittia vaativa. Koti jonka tekemisessä käytetään aluksi lekaa ja revitään kaikki mahdollinen irti mikä saadaan. Puntaroidaan seinämateriaaleja ja värejä, kaakelivaihtoehtoja ja niiden kokoa, parkettia vai laminaattia ja aivan kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Se on vain niin must saada päättää ja valita kaikki alusta asti itse.


Mutta asumismuodon ja remontoinnin lisäksi asiaan liittyy muutama sata muutakin asiaa, seikkaa ja mielipidettä. Kodin on oltava vähintään kolmio ja noin 80-100 neliötä. Toki 100 neliön kolmio on jo todella iso. Kaksiota en omaksi ensi kodiksi halua, se on liian pieni. Saunaa en henkilökohtaisesti kaipaa mutta olisihan se silti ihan kiva kun porukkaa tulee kylään ja viettään iltaa. Toisaalta jos koti on kerrostalossa niin sitten se ei ole välttämätön. Omakotitaloon sellainen kyllä tulisi ja rivitalossa luultavasti olisi. Säilytystilaa pitää olla ja tulee olemaan paljon, huomattavasti paljon enemmän verrattuna koteihin joissa olen ja olemme asuneet. Siitäkin syystä kaksio on aivan liian pieni säilytystilan määrän vuoksi. Vaatehuone on aivan must, tai vähän isommassa kodissa pukeutumishuone/ -tila. Kodinhoitohuone tai suuri pesuhuone on välttämätön, en halua enää yhdessäkään kodissa kuivattaa pyykkiä eteisessä, olohuoneessa tai makuuhuoneessa. Haaveita on loputtomasti ja varsinkin niitä, mitkä liittyvät sisustukseen. Niistä kerron sitten joskus enemmän lisää.

Mukavaa torstaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti